Montenegró: parlamenti választásokból diplomáciai és nemzetbiztonsági botrány

A két héttel ezelőtti montenegrói parlamenti választások enyhén fogalmazva sem múltak el visszhang nélkül. Már ott lehetett sejteni, hogy nem lesz a dolog zökkenőmentes, amikor az ellenzék kijelentette, hogy nem ismerik el hivatalosnak a választások eredményét, utána közölték, hogy átmeneti kormányt alakítanak és szorgalmazni fogják újabb választások kiírását. Ezen kívül a választások előtti napon letartóztattak 20 szerb állampolgárt, köztük az egykori rendőrfőnök Bratislav Dikićet és azzal vádolták őket, hogy puccsot akartak előkészíteni, és el akarták rabolni Milo Đukanović miniszterelnököt.

Bratislav Dikić éhségsztrájkba kezdett a börtönben. Amikor kihirdették ellene a vádat, rosszul lett a tárgyalóteremben és el kellett őt szállítani egy podgoricai klinika sürgősségi osztályára. A kórházban folytatja az éhségsztrájkot, az ügyvédje szerint infúziót és gyógykezelést kap. Az ellene felhozott vád szerint Dikić egy Aleksandar Sinđelić nevű szerb állampolgárral nemzetközi (szerb és montenegrói) bűnszövetkezetet akart létrehozni, hogy befolyásolják a montenegrói törvényhozó és végrehajtó hatalmat. Kiszivárgott egy hangfelvétel is, amelyen állítólag Dikić az ügy más gyanúsítottjaival együtt szervezi a puccsot a választás napjára. Dikić ügyvédje viszont azt állítja, hogy neki senki sem adta át a kérdéses hangfelvételt, ezért nem tud nyilatkozni annak hitelességéről.

Bratislav Dikić montenegrói rendőrök gyűrűjében. Érdekesség, és ezt több forrás is jelezte, hogy sem Dikićre, sem a többi gyanúsítottra nem tettek bilincset

dikicet_lekapcsoljak_n1.jpg (kép forrása: N1 Srbija)

Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök a köztévének (RTCG) adott interjújában azt nyilatkozta, hogy szerinte Szerbiának és Montenegrónak együtt kellene működnie az ügyben, mert Szerbia területéről érkeztek olyan személyek, akik veszélyeztették Montenegró államot. A miniszterelnök burkoltan utalt arra, hogy Szerbia ezzel visszaélt az erőfölényével, továbbá arra is, hogy a szerbek sokkal többet tudnak erről a terrortámadásról, de valamiért visszatartják az információkat. Erre Ivica Dačić szerb külügyminiszter kijelentette, hogy a szerb államnak semmi köze sincs az akcióhoz, viszont Szerbiának is elemi érdeke, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Jelezte, hogy ők már felvették a diplomáciai kapcsolatot a montenegrói féllel, de egyelőre ők sem tudnak többet annál, mint ami a médiában megjelent.

Ekkor megszólalt Bratislav Dikić. Elmondta, hogy szerinte egy montenegrói rendőr van a letartóztatásának a hátterében. Ez a rendőr rendezte el úgy a bizonyítékokat (egy mobiltelefont és egy kulcscsomót), hogy Dikićre terelődjön a gyanú. Dikić magánjelleggel tartózkodott Montenegróban (az ostrogi kolostorban volt zarándoklaton), ezzel a rendőrrel Podgoricában találkozott egy bevásárlóközpont előtt. A rendőr meghívta Dikićet egy italra, amit a szerb nem fogadott el. (Később megjegyezte, hogy valószínűleg ez lett volna a csali, hogy már ott, azon a helyen letartóztassák.) A rendőr adott Dikićnek egy új mobiltelefont, továbbá a kocsijában hagyott egy kulcscsomót, amiről később kiderült, hogy annak a raktárhelyiségnek a kulcsa, ahol a bizonyítékul szolgáló fegyverarzenált tárolták.

Október 22-én Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök bejelentette, hogy Szerbia megkezdte az együttműködést a montenegrói hatóságokkal a szerb állampolgárok letartóztatásának ügyében. Két nappal később egy sajtótájékoztatón már további részletekkel is szolgált. Elmondta, hogy valóban voltak olyan személyek, akik követték a montenegrói miniszterelnök minden lépését, tudtak minden programjáról, a napirendjéről, és erről másoknak is kiadtak információt. Viszont, és ezt többször is hangsúlyozta, ezek közül egyik sem azonos azzal a 20 személlyel, akit Montenegróban letartóztattak. Az információkat valószínűleg külföldi személyeknek ill. titkosszolgálatoknak adták ki, bár azt a miniszterelnök már nem részletezte, hogy mely ország(ok)nak. Elmondta továbbá, hogy döntő bizonyítékok vannak a birtokukban, többek között rendőri egyenruhák és 125 000 euró készpénz. Hangsúlyozta azt is, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján sem szerb, sem montenegrói politikai erők ill. személyek nem állnak az ügy mögött. Végül még azt is elmondta, hogy lehet, hogy az ügy miatt akár korábban köztiszteletben álló személyek feje is a porba hullhat. Egy újságíró nekiszegezte a kérdést, hogy rendőrségi vezetőről van-e szó, Vučić szerint "egészen magas rangú vezetőről". Egyes források szerint a szerb nemzeti nyomozó hivatal egyik volt magas rangú tisztjéről van szó.

A slobodnaevropa.org két cikkben is összegyűjtötte a megválaszolásra váró kérdéseket. (Ezeket itt és itt lehet olvasni, mindkettő csak szerbül hozzáférhető.)

- Hogyan lehetséges az, hogy a montenegrói belügyminisztert hivatalosan senki nem tájékoztatta sem az ügyről, sem a 20 szerb állampolgár letartóztatásáról, miközben a a rendőrfőnök már a választások előtti napokban jelezte, hogy zavargások várhatóak? (Goran Danilović belügyminiszter valóban többször is tagadta, hogy őt hivatalosan tájékoztatták az üggyel kapcsolatban.)

- A letartóztatottak között nincs montenegrói állampolgár, pedig elvileg kellett, hogy legyen legalább egy helyi lakos, aki logisztikai segítséget nyújtott az akcióhoz.

- Sem a rendőrség, sem a sajtó nem erősítette meg, hogy a lefoglalt fegyverek mindegyike terrorcselekmény előkészítését, ill. végrehajtását akarta szolgálni.

- A letartóztatások után pár órával már be is jelentették, hogy az elkövetők terrorcselekményre készültek, A választások még nem fejeződtek be a bejelentéskor, az ellenzék pont erre hivatkozva nem hajlandó elfogadni a végeredményt, mert szerintük a hatóságok ezzel tudtatosan akarták befolyásolni a választás kimenetelét.

- Senki sem tájékoztatott arról, hogy a "terrorakció" pontosan mit takart volna és milyen bizonyítékok alapján feltételezték ezt.

- Arról sem lehet tudni, hogy tényleg államcsínyt akartak-e volna elkövetni vagy az egész csak egy titkosszolgálati akció volt (pont a választások napjára időzítve).

Milo Đukanović megjegyezte, hogy az, hogy pillanatnyilag egy politikus sem érintett az ügyben, az nem jelenti azt, hogy a későbbiekben sem lesznek érintve. Utalt a választások előtti nyilatkozataira, mely szerint külföldi erők akarják befolyásolni az eredményt. Szerinte ez az egész akció bizonyítja a szavait. 

Aztán október 26-án derült égből jött a hír: Milo Đukanović lemondott a miniszterelnökségről. Egyes források rámutattak arra, hogy a lemondását néhány órával azután jelentette be, hogy arról beszélt: szerinte az oroszok vannak a választás napjára szervezett puccs mögött. Oroszország ugyanis többször jelezte, hogy nagyon nem ért egyet Montenegro nyitásával a NATO és az EU felé.

Đukanović itt még a győzelmet ünnepli a választások után

milo_slobodnaevropa.jpg

(kép forrása: slobodnaevropa.org)

Đukanović természetesen tagadja, hogy bármi összefüggés lenne az oroszokkal kapcsolatos nyilatkozata és a lemondása között. A pártelnöki posztot mindenesetre megtartja, egyes források szerint azt tervezi, hogy indul a 2018-as elnökválasztáson. Közben az utódját is hivatalosan bejelentették, ez pedig nem más, mint Duško Marković korábbi miniszterelnök-helyettes.

Duško Marković

dusko-markovic.jpg

(kép forrása: cdm.me)

Milo Đukanović nem most mondott le először a miniszterelnöki posztról. Már 2006-ban és 2010-ben is el akarta hagyni a politikai porondot, hogy az üzleti vállalkozásaira koncentráljon, de mindkét alkalommal visszatért, ahogy fogalmazott, politikai szükségszerűségből. Viszont most nagyon úgy tűnik, hogy végleg leteszi a lantot; egy szakértő szerint az utódnak kinevezett Marković sokkal erősebb kezű, mint a két korábbi alkalommal kinevezett utód, és Marković egészen biztosan kieszközli a koalíciót a kisebbségekkel, valamint vinni fogja az országot tovább az EU és a NATO felé. Đukanović maga csak annyit mondott, hogy nem kell a lemondását túlmisztifikálni, de arra nem tért ki, hogy milyen tervei vannak most, hogy felhagy a politikával. Annyit mondott, hogy most mindenképpen pihenni szeretne.

A történet itt akár véget is érhetne, de a helyzet az, hogy a napokban Szerbiából kitagadtak néhány orosz állampolgárt és ez a kitagadás valamiért pont egybeesett Nyikolaj Patrusev, az orosz állambiztonsági tanács vezetőjének a látogatásával. Patrusev hivatalosan azért érkezett Belgrádba, hogy előkészítsen egy 2017-ben aláírandó egyezményt a két ország titkosszolgálatainak együttműködéséről.

Nyikolaj Patrusev (balra) és Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter

patrusev-neboj_a_birn.png

(kép forrása: BIRN)

A belgrádi orosz nagykövetség nem erősítette meg, de nem is tagadta a kitagadás tényét. Slobodan Samardžija szerb politikai elemző szerint ez az egész történet arra utal, hogy Oroszország elkezdett egyre keményebb eszközökhöz folyamodni. Az EU válságban van, az USÁ-ban hatalmi vákuum lépett fel, ez pedig különböző politikai intrikákban nyilvánul meg a Balkánon. 

(források: BIRN, RFE/RL, slobodnaevropa.org, IBNA, danas.rs, N1 Srbija, Insajder, Al Jazeera Balkans)