Joe Biden részvétet nyilvánított az 1999-es NATO-bombázásban elhunytak családjainak

Joe Biden, az Egyesült Államok (még) alelnöke a mandátuma lejárta előtt utoljára felkereste a balkáni országokat, többek között Szerbiába is ellátogatott. Az ilyenkor szokásos, a médiának tartogatott közhelyek elpuffogtatása után

mint pl. "a kétoldalú kapcsolatok fontossága", vagy "Szerbia pozíciója kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából", netán "az együttműködés megerősítése" már annyira kiszámítható és unalmas, hogy eskü, maga Biden sem veszi őket komolyan

az amerikai alelnök vett egy nagy levegőt és így szólt: "Szeretném részvétemet kifejezni a délszláv háborúk, valamint az 1999-es NATO-bombázásokban elhunytak családjainak." Ezt. Így.

Őszinte leszek: ez egészen új volt. Engem is sokkolt (valószínűleg a szerb közvéleményt nemkülönben). Főleg azok után, hogy annak idején, az 1999-es bombázások idején Joe Biden még szenátorként lelkes támogatója volt a hadműveletnek.

Az 1999-es NATO-bombázás (és a délszláv háború) kitörölhetetlen, keserves emléket hagyott a szerbekben. Közel 18 év után sem felejtik el a légvédelmi szirénák zúgását, a lebombázott épületeket, a rengeteg civil áldozatot (köztük gyerekeket), a gyengített urán mai napig gyilkos hatását és azt, hogy annak idején a világ közvéleménye - szerintük - cinikusan, a kezeit mosva fordult el tőlük. Minden év március 24-én gyertyát gyújtanak és megemlékeznek a bombázások áldozataira.

A Belügyminisztérium épülete lángokban az 1999-es NATO-bombázáskor

a_lebombazott_belugyminiszterium.jpg

 

A belgrádi távfűtő művek, illetve ami belőlük maradt

belgradi_tavfuto_muvek_lebombazva.jpg

 

Az újvidéki Duna-híd romjai

lebombazott_ujvideki_hid.jpg

 

Kragujevac városa bombázás után

lebombazott_kragujevac.jpg

 

(képek forrása: b92.net/Tanjug)

Bidennek ez a gesztusa példaértékű. Eddig még egy NATO-tagország sem nyilvánított részvétet Szerbiának az áldozatokért, az esetleges bocsánatkérésről már nem is beszélve. Azt hiszem, talán Gerhard Schröder egykori német kancellár volt eddig az egyetlen, aki elismerte, hogy Szerbia bombázásával megsértették a nemzetközi jogot.

Szívből remélem, hogy az 1999-es bombázásban részt vett többi ország vezetője is követi Joe Biden példáját és tesz valamilyen emberbaráti gesztust Szerbia felé. Nemcsak a lovagi szép erények gyakorlása végett, hanem azért is, mert épp ideje ezeknek az országoknak is önvizsgálatot tartani és felhagyni a "mindenben Szerbia a hibás, mi csak humanitárius okokból tettük, amit tettünk" réges-rég megpenészedett hozzáállással.

(forrás: BIRN, N1 Srbija, b92.net)