Macedónia: árvíz utáni helyzet

Augusztus első napjaiban nagyon súlyos eső zúdult Macedónia északi részére. Egyetlen éjszaka alatt négyzetméterenként 93 liter csapadék esett Szkopjére és környékére, elsősorban Smilkovci, Stajkovci és Singelic falvakra. A Tetovo környéki hegyekben több helyen volt földcsuszamlás, ami aztán sárlavinával borította az ottani településeket. Máshol az utcákon helyenként másfél méteres áradat hömpölygött végig, a víz kocsikat ragadt el, befolyt az otthonokba, legkevesebb 21 halálos áldozatot követelt.

Az Al-Jazeera televízió angol nyelvű riportja

Macedón források szerint az egész özönvíz nem tartott tovább négy-öt óránál, a károkat viszont még heteken keresztül nem tudták helyreállítani. A média és a közvélemény pedig dühösen támadja a kormányt és az összes illetékest, elsősorban azért, mert - szerintük - nem figyelmeztették időben a lakosságot és nem reagáltak időben, amikor a tragédia bekövetkezett. Szkopje főpolgármesterét, Koce Trajanovskit ki is fütyülték az egyik faluban. A főpolgármester a vállát vonogatta, annyit nyilatkozott csak, hogy a katasztrófát nem lehetett előre látni, ő a maga részéről nem érez felelősséget, csak gyászt. 

Felfokozott indulatok, helyenként majdnem térdig érő víz, Koce Trajanovskit (kék esőkabátban és baseballsapkában) pedig egyáltalán nem fogadják szívesen

A tragédiának egy érdekes következménye is lett. Még 2014-ben a szkopjei városi vezetőség elfogadott egy ún. revitalizációs projekttervet, ami az előzetes számítások szerint 600 millió euróba kerülne a macedón költségvetésnek. Már korábban is rengeteg kritika érte ezt a tervet, a kritikusok szerint ezzel Európa giccs-fővárosát akarnák faragni Szkopjéból. Az össztűz elsősorban Trajanovskira és Gorge Ivanovra, a Demokrata Párt az Egyesült Macedóniáért (VMRO-DPMNE) jobbközép párt elnökére zúdult (Trajanovski ennek a pártnak a jelöltjenként lett polgármester). A projekt keretében többek között egy óriáskereket akartak volna Szkopje központjába állítani a Vardar folyó partjára, ami önmagában 18 millió euróba került volna. Amikor felvetődött, hogy ezt a pénzt inkább az árvízkárosultak megsegítésére kellene fordítani, Ivanov közölte, hogy ő a maga részéről mindent megtett már, amit csak lehetett. Arra hivatkozott, hogy odaküldött 400 katonát az árvízsújtotta területre, ezek után kijelentette, hogy ezzel a problémával inkább a kormányt kellene zaklatni és nem őt. Azt hiszem, nem kell részletezni, hogy ez mekkora felháborodást váltott ki az emberekből.

Macedónia közben lassan próbál talpra állni, ez azonban inkább a nemzetközi segélyszervezetek munkájának köszönhető, mint az államnak.

(forrás: BBC, RFEL, International Business Times, Al-Jazeera)