Tahir Veliu szorgalmazná Albánia határainak revízióját

Tahir Veliu egy albán történész és politikus, a szélsőjobboldali LSHB párt (Egyesült Albániáért Mozgalom) vezetője. Tiranában él, nemrég jelent meg könyve a pán-albán mozgalomról és fejébe vette, hogy ő ezt promotálni fogja a Balkán többi országában, elsősorban ott, ahol jelentős albán kisebbség él (Koszovó, Montenegró, Macedónia, Görögország, Szerbia). A könyvében, illetve a könyv promotálásához szervezett eseményeken nyíltan hirdeti az albánok lakta területek fizikai egyesítését egyetlen Nagy-Albániává. A helyzet viszont az, hogy ez az elképzelése Albánián, meg még talán Koszovó albánok lakta területein kívül finoman fogalmazva sem aratott tetszést, annyira nem, hogy Görögországban és Szerbiában Veliut persona non grata-nak nyilvánították és azóta be nem teheti a lábát az emliített két országba. A politikus most Montenegro déli, albánok lakta területein próbálkozik a könyvbemutató turnéval. A BIRN internetes portál rákérdezett a montenegrói rendőrségnél, hogy beengedik-e az ország területére Veliut, de nem kaptak választ.

Tahir Veliu

tahir_veliu_wikimedia_commons_640.jpg

(kép forrása: BIRN)

Csak hogy értsétek, miről van szó és mennyire komolyan veszik ezt a kérdést a Balkán országaiban: két évvel ezelőtt Szerbia és Albánia EB-selejtezőt játszott (megint más kérdés, hogy sikerült őket egy csoportba sorsolni...). A belgrádi mérkőzésre addig sosem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be, albán nemzetiségűek például be sem tehették a lábukat a stadionba, még érvényes jeggyel sem. A lelátón kizárólag szerbek ülhettek, ezek után az első félidő végén megjelent egy távirányítású drón a stadion felett egy Nagy-Albánia zászlóval. A közönség hangosan ordítozott, a szerb kommentátor provokációt emlegetett, a pokol viszont akkor szabadult el igazán, amikor Sztefan Mitrovics, a szerbek egyik játékosa elkapta a lelógó zászlót és drónnal együtt leszedte a földre. Az albán játékosok nekiugrottak, kitört a verekedés, a közönség beáradt a pályára, a bíró pedig lefújta a mérkőzést. Ebben a videóban meg is lehet nézni.

Veliu az LSHB-val is Albánia újraegyesítéséért dolgozik/dolgozna. "Egy egyesített Albánia nemcsak hogy minden albán számára a legfontosabb eszme, de megjelenítené a valódi Albániát a maga történelmi határaival, ezen kívül hosszú távú stabilitást biztosítana a régióban". Szkopjéban, ahol folyamatos feszültségek vannak a macedón lakosok és az albán kisebbség között, Veliu kijelentette: az albán problémára ebben a 'művileg kreált Macedóniában' az egyetlen megoldást az jelentené, ha a kisebbségeknek joguk lenne az önrendelkezésre".

Csak egy megjegyzés innen, a partvonalról: ja, persze, láthattuk ezt a megoldást Koszovó esetében, és láthattuk azt is, hogy mi lett belőle.

(forrás: BIRN)