A Božinovski-ügy

Zoran Božinovski macedón oknyomozó újságíró. A macedón ügyészség 2013-ban ellene és 17 másik személy ellen eljárássorozatot indított "Kém" (Špion) fedőnévvel. Božinovski mellett egykori és jelenlegi polgári és katonai hírszerzőket, egykori rendőrtiszteket, a pénzmosásellenes bizottság egykori vezetőjét és a macedón parlament szóvivőjének egykori kabinetfőnökét is letartóztatták. A vád mindegyikük ellen ugyanaz: kémkedés, bűnszövetségben való részvétel és zsarolás. A kérdés csak az, hogyan kerül ezek közé a magas rangú köztisztviselők közé egy újságíró.

Božinovski a Burevesnik.org (azóta megszűnt) internetes portál szerkesztője volt, amit a macedón WikiLeaks-nek is hívtak. Az újságíró ezen a portálon közölt információkat a Nikola Gruevski akkori miniszterelnök és pártja, a Macedón Nemzeti Egység Demokrata Pártja (VMRO-DPMNE) különböző hivatali visszaéléseiről és bűncselekményekben való részvételeiről. Amikor 2013-ban, nyilvánvaló politikai szándékkal eljárás indult ellene, Božinovski Szerbiába szökött, onnan folytatta az oknyomozást és a kormány piszkos ügyeinek a szivárogtatását.

Zoran Božinovski

zoran-bozinovski_640_birn.jpg

(kép forrása: BIRN)

Sok időt nem tudott Szerbiában tölteni. Macedónia nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, a szerb rendőrség végül Újvidéken talált rá. Az ottani lakásában lefoglaltak két számítógépet, közelebbről meg nem nevezett dokumentumokat és a kiadatási eljárás végéig Božinovskit egy szerbiai börtönben tartották fogva. Közel másfél évig élvezhette a szerb büntetés-végrehajtás vendégszeretetét, amikor ez év áprilisában a hatóságok végül kiadták őt Macedóniának. A Szerb Újságírók Szövetsége élesen elítélte a kiadatását, továbbá felkérték a szerb Igazságügyi Minisztériumot, hogy nagyon alaposan vizsgálja ki a kiadatás körülményeit és tartsa szem előtt az újságírók jogait és érdekeit, mielőtt Božinovskit kiadnák egy olyan országnak, ahol újságírókat börtönöznek be.

Nem Božinovski volt az első újságíró, akit Macedóniában bebörtönöztek. Néhány évvel ezelőtt nagy port kavart, amikor Tomislav Kežarovskit, egy ismert oknyomozó újságírót négy és fél év börtönre ítéltek, amiért állítólag kiszivárogtatta egy gyilkosság védett tanújának a nevét. A macedón újságíró-szövetség demonstrációkat szervezett az újságíró kiszabadításáért, nemzetközi szervezetek tiltakoztak, sőt, még az EU bővítésügyi biztosa is kifejezte aggodalmát. Végül a nyomás hatására Kežarovskit kiengedték a börtönből és házi őrizet alá helyezték. Az ügyről itt lehet olvasni részleteket angolul.

Macedón újságírók is tiltakoztak Božinovski kiadatása miatt. Szerintük a szerb hatóságoknak tudniuk kellett az újságírót ért korábbi fenyegetésekről és a macedón börtönökben uralkodó pokoli körülményekről. (Erről a Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság ki is adott idén márciusban egy lesújtó jelentést.) De minden hiába: Božinovskit 2016. április 18-án a macedón ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte.

Egyetlenegy probléma van csak a letartóztatással. Nincs bizonyíték. Semmilyen. Se tárgyi, se dokumentumok, se semmi. Aleksandra Krstik, a direkt a "Kém" eljárássorozat kedvéért létrehozott Különleges Ügyészség bírónője a meta.mk hírportálnak azt nyilatkozta: nem tudja megindítani az eljárást Božinovski ellen, ugyanis az állami ügyészség nem adott át neki semmilyen bizonyítékot. A tárgyalás meghirdetett napján a Macedón Újságírók Szövetsége a bíróság épülete előtt demonstrált, követelve Božinovski szabadon bocsátását.

macedon_ujsagirok_tuntetnek_bo_inovskiert_globalvoices_org-meta_mk.jpg

(kép forrása: globalvoices.org/meta.mk)

Szeptember 13-án Božinovski éhségsztrájkba kezdett a börtönben. Ricardo Gutiérrez, az Európai Újságírók Szövetségének elnöke hivatalos levelet küldött a macedón hatóságoknak, melyben kérelmezte, hogy meglátogathassa Božinovskit. A hatóság a levelet figyelmen kívül hagyta. Gutiérrez a médiának adott nyilatkozatában aztán elmondta: szerinte a Balkánon is jelen vannak mindazok a problémák, amelyek Nyugat-Európában, csak itt sokkal hangsúlyosabban. Hozzátette, ő nem lát a térségben semmilyen fejlődést, ellenkezőleg, csak hanyatlást. "Ha megnézzük a sajtószabadság-indexeket, Macedónia sokkal rosszabb helyzetben van, mint a többi balkáni ország, Oroszországgal és Fehéroroszországgal van egy szinten." (Itt meg lehet nézni a Freedom House értékelését Macedóniáról.) Gutiérrez szavait támasztja alá Naser Selmani, a Macedón Újságírók Szövetsége elnökének állásfoglalása. (A videóhoz van angol nyelvű felirat.)

Végül szeptember 28-án az alábbi bejegyzés jelent meg Zoran Božinovski Facebook-profilján:

 "Kedves Barátok, a legújabb hír Zoran Božinovskiról: ettől a pillanattól kezdve a családja kérésére abbahagyta az éhségsztrájkot és a szomjazást. A célunkat elértük!!!! Kitűnő fizikai és pszichés állapotban van. Köszönjük mindenkinek a támogatást."

Az egész sztorinak az ad egy nagyon érdekes és pikáns színezetet, hogy ez év decemberében Macedóniában parlamenti választásokat fognak tartani. Az Újságírók Nemzetközi Szervezete szerint Božinovskit pontosan emiatt tartják fogva, mert a Gruevski-fémjelezte, jelenleg is kormányon lévő VMRO-DPMNE a közelgő választások miatt el akarja őt hallgattatni.

(forrás: globalvoices.org, BIRN, europeanjournalists.org, meta.mk)