A horvát exminiszterelnök "őszödi beszéde"

Szerbia "egy rakás szerencsétlenség", Bosznia-Hercegovina "meg nem is ország"

Pár nappal ezelőtt szivárogtatta ki a horvát Jutarnji list napilap Zoran Milanović egykori miniszterelnök egy zárt körű ülésen elhangzott beszédét, melyben Szerbiát nemes egyszerűséggel "egy rakás szerencsétlenség"-nek titulálja ("Srbija je šaka jada"), Bosznia-Hercegovináról meg kijelentette, hogy "az nem is igazi állam [...] nem lehet senkivel tárgyalni, ott nincs is rend", Belgrád pedig egy "čaršija". 

Zoran Milanović

zoran_milanovic_640_facebook.jpg

(kép forrása: BIRN/Facebook)

Čaršijának nevezték egykor az Ottomán Birodalom területén lévő városokat, városrészeket, ahol elsősorban kereskedelem folyt. Mai értelemben "bazár"-nak lehetne fordítani. Látszólag nincs jelentősége, azzal együtt sem, hogy a horvát exminiszterelnök nyilvánvalóan pejoratív értelemben használta. Ugyanakkor egyúttal gúnyosan utalt Szerbia történelmére, a török birodalomban eltöltött több száz évre, ami a szerbeknek a mai napig fájó pontja.

A kérdéses találkozó, ahol ez a beszéd elhangzott, Milanović pártja, a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) és a horvát háborús veteránok szövetségének képviselői között zajlott az előző hét elején. Az N1 Srbija (nem azonos a magyarországi N1 televízióval) a Jutarnji list-re hivatkozva említette, hogy Milanović azt is kijelentette: ha kell, nemcsak megakadályozzák Szerbia felvételét az Európai Unióba, de törvényt is hoznak a koszovói konfliktus szerb háborús bűnösei ellen, hogy elfoghassák őket. (Aki szeretné, ide kattintva meghallgathatja a felvétel egy részét szerb/horvát felirattal, a teljes felvételt ide kattintva lehet meghallgatni, ehhez viszont nincs felirat.)

Bosznia-Hercegovina részéről Denis Zvizdić, a Bosznia-Hercegovinai Minisztertanács elnöke nyílt levélben tiltakozott. Ez egyébként egy egészen fantasztikus kifejezésekkel és fordulatokkal telitűzdelt levél lett, amelyből hadd idézzek pár részletet a teljesség igénye nélkül: "Az Ön miniszterelnöksége idején számtalan lehetőség nyílt arra, hogy együttműködjön Bosznia-Hercegovina vezetőivel, vagy legalább arra, hogy megtapasztalja az állampolgáraira jellemző nyitottságot, kedvességet és melegszívűséget. Ha legalább megpróbálta volna, biztos vagyok benne, hogy más szavakkal jellemezné országunkat és polgárait. De az Ön egocentrikussága felülírja a szociális, gazdasági és politikai együttműködést, mely elengedhetetlenül szükséges a térségünk fenntartásához." Vagy: "Bátorítanám Önt arra, hogy olvassa el, mit írt Bosznia-Hercegovina az Ön országának egyik vezető értelmiségijéről, Miroslav Krležáról. Az ő munkássága múlhatatlan nyomot hagyott a kultúránkon és a civilizációnkon. Amennyiben Ön ehhez túl elfoglalt [...] és az elhangzottakat pusztán választási kampánya részeként akarta használni, úgy a fentiek legyenek az Ön pártjának a hivatalos álláspontja is!" (A teljes szöveget itt lehet elolvasni.)

Denis Zvizdić

denis_zvizdi.jpg

(kép forrása: klix.ba)

Szerb részről nem érkezett hivatalos állásfoglalás, bár Tomislav Nikolić szerb elnök a sajtónak annyit azért elmondott: Szerbia továbbra is békejobbot nyújt Horvátország felé és csak a horvátokon múlik, hogy a két ország viszonya továbbra is békés lesz-e vagy sem. "Az, hogy Szerbia csendben maradt, nem azt jelenti, hogy Szerbia gyenge, hanem azt, hogy Szerbia békében akar élni mindenkivel, a horvátokkal is", tette hozzá Nikolić.

Ez az egész nemcsak a diplomáciai botrány miatt vert fel nagy port, hanem azért is, mert szeptember 11-én választásokat tartanak Horvátországban, és Zoran Milanović azzal a nem titkolt elképzeléssel indul, hogy esetleg megint miniszterelnök lehet.

Az előző miniszterelnök, Tihomir Orešković nem sokáig melengethette a bársonyszéket. Ez év január 22-én iktatták be a pozícióba, aztán június 15-én a horvát parlament 125 szavazattal 15 ellenében és 2 tartózkodással már meg is vonta tőle a bizalmat. A kiváltó ok az INA-MOL botrány volt.

A történet slusszpoénja a bosnyák internetes közösség reakciója volt Milanović szavaira. A BIRN és az N1 Srbija találomra szemezgetett a Twitteren és a Facebook-on található megnyilvánulások között. "Lefogadom, Milanović csak felolvasta valamelyik bosnyák twitterező egyik tweet-jét", írta az egyik. "Milanović sajnos semmi sértő dolgot nem mondott. Ez az igazság. Itt tényleg nincs senki, akivel tárgyalni lehetne. Szeretem Boszniát, jobban, mint saját magamat, de ez az ország egy süllyedő hajó."

"Nem tudom, mi volt sértő abban, amit Milanović mondott, ezt már korábban is tudtuk."

A legérdekesebb viszont Milanović reakciója volt, amikor a sajtó szembesítette őt az elhangzottakkal. Közölte, hogy ő végig tudta, hogy valaki fel fogja venni ezt a beszédet. Majd hozzátette: szerinte nem kell magyarázkodnia a beszéde miatt, mert ő ezeket már korábban is mondta nyilvánosság előtt. Arról egyelőre nincs információ, hogy a hangfelvételt ki készítette és/vagy ki szivárogtatta ki és milyen célból.

(forrás: BIRN, N1 Srbija, N1 Hrvatska)